05 Jul

Hoe volle granen kunnen helpen bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten vormen een belangrijke oorzaak van sterfte wereldwijd. Gelukkig zijn er voedingskeuzes die het risico op deze ziekten kunnen verlagen, en een daarvan is het consumeren van volle granen. In dit artikel bespreken we hoe volle granen kunnen helpen bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.

Wat zijn volle granen?

Volle granen zijn granen die de volledige graankorrel bevatten, inclusief de zemel, de kiem en het endosperm. Voorbeelden van volle granen zijn haver, volkoren tarwe, bruine rijst, quinoa en gerst. Deze granen behouden al hun voedingsstoffen en vezels, in tegenstelling tot geraffineerde granen.

Voordelen van volle granen voor het hart

1. Vezelrijke voeding: Volle granen zijn rijk aan voedingsvezels, wat gunstig is voor het hart. Vezels helpen het cholesterolgehalte te verlagen, de bloeddruk te reguleren en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

2. Goede bron van antioxidanten: Volle granen bevatten antioxidanten, zoals vitamine E, selenium en verschillende fytochemicaliën. Deze antioxidanten beschermen de cellen tegen schade door vrije radicalen en ontstekingen, waardoor het risico op hartziekten wordt verminderd.

3. Vermindering van cholesterol: Volle granen kunnen helpen het LDL-cholesterol (slecht cholesterol) te verlagen, wat een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten. De oplosbare vezels in volle granen binden zich aan cholesterol en helpen het uit het lichaam te verwijderen.

4. Regulering van de bloeddruk: De aanwezigheid van voedingsvezels, kalium en magnesium in volle granen kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk. Het eten van volle granen helpt de bloedvaten te ontspannen en de bloeddruk te verlagen.

Hoe volle granen opnemen in je dieet

Er zijn verschillende manieren om volle granen op te nemen in je dieet:

- Kies voor volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst in plaats van hun geraffineerde tegenhangers.

- Voeg haver, quinoa of gerst toe aan je ontbijt of als bijgerecht bij de maaltijd.

- Geniet van volkoren granen zoals bulgur, farro en spelt in salades en bijgerechten.

- Probeer volkorenmeel te gebruiken bij het bakken van brood, muffins en andere gebakken producten.

Conclusie

Het opnemen van volle granen in je dieet kan helpen het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. De vezels, antioxidanten en voedingsstoffen in volle granen bieden verschillende voordelen voor het hart, waaronder het verlagen van het cholesterolgehalte, het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Door volle granen op te nemen in je dagelijkse voeding kun je bijdragen aan een gezond hart en algemene gezondheid.

+