05 Jul

Het verschil tussen volle granen en geraffineerde granen en de voorkeur voor volle granen.

Granen zijn een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon en leveren energie en voedingsstoffen. Er bestaat echter een verschil tussen volle granen en geraffineerde granen, en de keuze tussen de twee kan een grote impact hebben op onze gezondheid. In dit artikel bespreken we het verschil tussen volle granen en geraffineerde granen en waarom volle granen de voorkeur verdienen.

Volle granen

Volle granen zijn granen waarbij de hele graankorrel behouden blijft, inclusief de zemel, kiem en het endosperm. Dit betekent dat ze alle voedingsstoffen bevatten die van nature in de graankorrel aanwezig zijn, zoals vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Enkele voorbeelden van volle granen zijn volkoren tarwe, haver, rogge, bruine rijst, quinoa en gerst.

Geraffineerde granen

Geraffineerde granen daarentegen zijn granen waarbij de zemel en kiem worden verwijderd tijdens het verwerkingsproces. Dit proces zorgt voor een fijnere textuur en langere houdbaarheid, maar gaat ook gepaard met het verlies van voedingsstoffen. Voorbeelden van geraffineerde granen zijn wit brood, witte rijst, witte pasta en gebak gemaakt van witte bloem.

Het belang van volle granen

Volle granen hebben verschillende voordelen ten opzichte van geraffineerde granen:

  • Voedingsstoffen: Volle granen bevatten een breed scala aan voedingsstoffen, waaronder vezels, B-vitaminen, ijzer, magnesium en antioxidanten. Deze voedingsstoffen spelen een cruciale rol bij de algehele gezondheid en kunnen helpen bij het voorkomen van chronische ziekten.
  • Vezels: Volle granen zijn rijk aan voedingsvezels, die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering, het behoud van een gezond gewicht en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
  • Lagere glycemische index: Volle granen hebben over het algemeen een lagere glycemische index dan geraffineerde granen. Dit betekent dat ze langzamer worden verteerd en geabsorbeerd, waardoor ze een stabielere bloedsuikerspiegel bevorderen en energie geleidelijk vrijgeven gedurende de dag.
  • Verzadiging: Het eten van volle granen kan helpen bij het bevorderen van een langdurig gevoel van verzadiging, waardoor overeten en ongezonde snackgewoonten worden verminderd.
  • Gezondheid van het hart: Volle granen zijn geassocieerd met een verminderd risico op hartziekten, hoge bloeddruk en beroertes. De vezels en andere voedingsstoffen in volle granen dragen bij aan het behoud van een gezond hart.

Het kiezen van volle granen

Om te profiteren van de voordelen van volle granen, is het belangrijk om bewust volle granen te kiezen. Let bij het kopen van producten op het etiket en zoek naar de termen "volkoren" of "volle granen". Vermijd producten waarbij "geraffineerd" of "wit" als eerste ingrediënt wordt vermeld. Kies bijvoorbeeld voor volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en haver in plaats van hun geraffineerde tegenhangers.

Conclusie

Volle granen bieden talloze voordelen voor onze gezondheid. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen, vezels en antioxidanten en hebben een positief effect op de spijsvertering, bloedsuikerspiegel, verzadiging en hartgezondheid. Het vervangen van geraffineerde granen door volle granen in ons dieet is een eenvoudige en effectieve manier om onze algehele gezondheid te verbeteren. Kies daarom bewust voor volle granen en geniet van de vele voordelen die ze te bieden hebben.

+