05 Jul

De rol van volle granen bij het verminderen van het risico op bepaalde vormen van kanker.

Volle granen vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon en worden al lange tijd geprezen vanwege hun vele gezondheidsvoordelen. Een van die voordelen is hun potentieel om het risico op bepaalde vormen van kanker te verminderen. In dit artikel bespreken we de rol van volle granen bij het verminderen van het risico op kanker en hoe ze kunnen bijdragen aan kankerpreventie.

Volle granen en kankerpreventie

Er is steeds meer bewijs dat het eten van volle granen verband houdt met een lager risico op bepaalde vormen van kanker. Dit komt door verschillende factoren:

 • Vezels: Volle granen zijn rijk aan voedingsvezels, die een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het reguleren van de darmfunctie. Vezelrijke voeding kan helpen bij het voorkomen van darmkanker en andere vormen van kanker in het spijsverteringsstelsel.
 • Antioxidanten: Volle granen bevatten een breed scala aan antioxidanten, zoals vitamine E, selenium en verschillende fytochemicaliën. Deze antioxidanten beschermen onze cellen tegen schade door vrije radicalen en kunnen daardoor het risico op kanker verminderen.
 • Fytochemicaliën: Fytochemicaliën zijn natuurlijke stoffen die van nature voorkomen in planten. Volle granen bevatten verschillende fytochemicaliën, zoals lignanen en fytosterolen, die potentieel beschermende effecten hebben tegen bepaalde vormen van kanker, waaronder borstkanker en prostaatkanker.
 • Gewichtsbeheersing: Het eten van volle granen kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht of het bereiken van gewichtsverlies. Overgewicht en obesitas zijn risicofactoren voor verschillende vormen van kanker, dus het handhaven van een gezond gewicht kan het risico op kanker verminderen.

Welke vormen van kanker kunnen worden verminderd?

Hoewel meer onderzoek nodig is om het verband tussen volle granen en specifieke vormen van kanker volledig te begrijpen, zijn er aanwijzingen dat het eten van volle granen kan bijdragen aan het verminderen van het risico op bepaalde vormen van kanker, waaronder:

 • Darmkanker
 • Borstkanker
 • Prostaatkanker
 • Alvleesklierkanker
 • Endometriumkanker

Het integreren van volle granen in je dieet

Als je het risico op kanker wilt verlagen en wilt profiteren van de voordelen van volle granen, zijn hier enkele tips om ze in je dieet op te nemen:

 • Kies volkoren producten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, haver en quinoa.
 • Vervang geraffineerde granen door volle granen in je maaltijden en snacks.
 • Verhoog geleidelijk je inname van volle granen om je lichaam de tijd te geven eraan te wennen.
 • Combineer volle granen met andere gezonde voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, magere eiwitten en gezonde vetten.
 • Experimenteer met verschillende recepten en bereidingswijzen om volle granen op smakelijke en gevarieerde manieren te eten.

Conclusie

Volle granen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het risico op bepaalde vormen van kanker. Ze leveren voedingsvezels, antioxidanten en fytochemicaliën die kunnen bijdragen aan kankerpreventie. Door volle granen op te nemen in een uitgebalanceerd dieet, samen met andere gezonde voedingsmiddelen en een gezonde levensstijl, kun je je kansen op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker verkleinen. Kies dus bewust voor volle granen en geniet van de talrijke gezondheidsvoordelen die ze te bieden hebben.

+